Sinai Mülkiyet Sözlüğü
Zaman kaybetmeden marka tescil sürecinizi başlatın.
Adres Değişikliği
Türk Patent Enstitüsünde kaydı bulunan başvuru sahiplerinin adreslerinde herhangi bir değişiklik olması durumunda, bu değişikliğin başvuru sahibinin sisteme kayıtlı adresine de yansıtılmasını sağlayacak olan işlemidir.
Araştırma Raporu
Patent başvurusu yapılan ürünün, tarifnamede belirtilen buluş iddialarının yeni olduğunun/olmadığının uluslararası safha araştırıldığı ve sonuçların sunulduğu rapor
Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (OAPI-APIO)
16 Afrika ülkesi (Benin, Bissau, Burkina Faso, Çad, Fildişi Sahili, Ekvator Gidesi, Gine, Gabon, Kamerun, Kongo ,Mali, Moritanya, Merkezi Afrika Cumuriyeti, Nijer, Senegal, , Togo) kapsayan fikri mülkiyet alanında merkezi tescil olanağı sağlayan başvuru sistemidir.
Avrasya Patent Organizasyonu
9 Asya ülkesinde (Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Kazakistan , Kırgızistan, Moldovya, Rusya ,Türkmenistan, Tacikistan) merkezi tescil imkanı sağlayan sistem.
Avrupa Patent Ofisi
32 Avrupa ülkesinde tek bir patent başvurusu ile Avrupa Patent Sözleşmesi çerçevesinde merkezi tescil imkanı sağlayan patent başvuru ve tescil sistemini gerçekleştiren ofis
Başvuru Harcı
Türk Patent Enstitüsüne marka-patent-tasarım tescil başvurularının yapılması aşamasında ödenen resmi harç
Belge Harcı
Belge kararını müteakip ödenen resmi harç
Buluş
Yeni, bir katma değer içeren ve uygulanabilir özelikleri taşıyan unsur ya da üretim yöntemi
Coğrafi İşaretler
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökeninin bulunduğu bir yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü simgeleyen işaret.
Copyright
Telif hakkı
Dünya Fikri Mülkiyet teşkilatı (WIPO)
Yaratıcılık ve yenilikçiliği teşvik etmeyi ve bu yolla ülkelerin ekonomik kalkınmasına yardımcı olmayı amaçlayan uluslararası fikri mülkiyet alanında faaliyet gösteren Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluş
Dünya Ticaret Örgütü (WTO)
Çok taraflı ticaret sisteminin yasal organı
ECLA
Patent başvurularının sınıflandırılmasında Avrupa Patent Ofisi tarafından kullanılan patent sınıflandırma sistemi ; patent emtia listesi gibi düşünülebilir.)
Entegre Devrelerin Topoğrafyaları
Entegre devreyi oluşturan tabakaların üç boyutlu dizilimini gösteren, üretim amacıyla hazırlanmış ve herhangi bir formatta sabitlenmiş görüntüler dizisi.
Endüstriyel tasarım nedir
Bir ürünün üzerine estetik kaygı ile işlenmiş motif, desen, şekil, doku ve benzeri unsurların oluşturduğu ve insan duyularına hitap eden bütünün adıdır. Ayırt edici nitelik taşıyan ve yeni, olan endüstriyel tasarımlara alınan münhasır hakka endüstriyel tasarım tescili adı verilir.
Faydalı model
Kısa Patent olacakta adlandırılan, sanayide yeni teknik gelişmelere verilen münhasır haktır. Patent ile aynı kanuni haklara sahiptir. Koruma süresi 10 yıldır.
Fikri Haklar Mahkemesi
İhtisas mahkemeleri olarak görev yapan ve fikri hakların davalarına bakan karar mercii
Haksız Rekabet
Bir kişi veya firmanın kendisiyle tamamen veya kısmen aynı aynı iş kolunu paylaşan diğer bir kişi veya firmanın sağlamış olduğu ünden, logodan veya markadan yararlanarak kendine diğer firmanın zararına, maddi kazanç sağlama veya gelir getirecek bir ortam oluşturmaktır.
İhtar-İhtarname
Bir kimseye, bir hususu yerine getirmesi /getirmemesi için yapılan yazılı uyarı belgesi.
İhtiyati Tedbir
Davacının, davasını kazanması durumunda, dava konusu ürün/hizmete kavuşabilmesi için, davadan önce veya dava devam ederken garanti altına almasına yarayan önlem
İnceleme Raporu
Patent başvurusunun patentlenebilirlik kriterlerine sahip olup olmadığı yönünde bir inceleme uzmanı tarafından ortaya konulan detaylı değerlendirme raporudur
İncelemeli Patent
Patent başvurusunun incelenme raporu sonucunda patentlenebilirlik kriterlerine sahip olduğunun belirlenmesi durumunda patent sahibine başvuru tarihinden itibaren 20 yıllık koruma sağlayan patent sistemidir.
İncelemesiz Patent
Patent başvurusunun inceleme işlemi gerçekleştirilmeksizin belge alması sonucunda patent sahibine başvuru tarihinden itibaren 7 yıllık koruma sağlayan patent sistemidir
İnovasyon
Verimliliği rekabet avantajını artırmak veya iyileştirmek amacıyla yeni bir ürünün, prosesin oluşturulması, geliştirilmesi ve uygulanması süreci
İnhisari Hak
Gerçek veya tüzel kişiye patent konusu ürün üzerinde tekel oluşturacak şekilde tasarrufta bulunma yetkisini veren tekel hakkıdır.
İnhisari Lisans
Patent sahibi tarafından, yalnızca tek bir gerçek veya tüzel kişiye patent konusu ürün üzerinde serbestçe tasarrufta bulunma yetkisi vermek üzere patent sahibi ile lisans sahibi arasında yapılan yazılı anlaşmadır.
İnhisari Olmayan Lisans
Patent sahibi tarafından, bir veya birden fazla gerçek/tüzel kişiye patent üzerindeki tekel hakkının, sınırlı olarak verilmesini sağlayan yazılı anlaşmadır.
Kısmi Red
Tescil talebinde bulunulan emtiaların veya tasarımların resmi kurum tarafından bazı alt paragraflarının kabul edilmemesidir.
Kullanım Belgesi
Patent sahibi tarafından düzenlenen Enstitü nezdinde buluşu kullanmakta olduğunu kanıtlayacak resmi nitelikli belges
Lahey Antlaşması
Tek bir başvuruyla, seçilen ülkelerde tescil yoluyla koruma sağlamak amacıyla imzalanmış Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tesciline İlişkin Anlaşma
Lisans
Bir fikri ya da sinai hak (patent, marka, tasarım, telif hakları) sahibinin üçüncü kişileri belirli bir ücret karşılığında sözkonu haktan yararlanmalarına izin vermesi
Lisans Sözleşmesi
Lisan veren ve lisan alan arasında yapılan lisansa dayalı kullanım haklarının çerçevesini belirleyen sözleşme
Madrid protokolü
Tek bir başvuru ile birçok ülkede markaların tescili için uluslararası anlaşma,
Marka nedir?
Marka, bir teşebbüsün (şahıs/firma) mal ve hizmetlerini bir başka teşebbüsün (şahıs/firma) mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan ve basım/dijital ortam yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.
Markalaşma
Marka Tescili ile korunan markanın; tüketici bilinçaltında yer etmesi, satın almalarda öncelikle hatırlaması için markanın tanıtımına yönelik faaliyetlerin sonunda elde edilen tanınırlık.
Marka araştırma
Tescil başvurusu yapılması düşünülen markanın, daha önce tescil edilmiş ve/veya başvurusu yapılmış markalar içerisinde yapılan benzer marka araştırmasıdır. Başvurudan önce mutlaka yapılması gereklidir.
Marka yenileme
Tescilli Markanın koruması süresi olan 10.yılın bitiş tarihinden önce süre uzatımı (10 yıl) talebidir.
Marka izleme
Tescilli olan markalara, başvuru tarihinden sonra başvurusu yapılan benzer markaların marka bültenlerde takip- tespitinin yapılması ve itiraz edilmek sureti ile söz konusu benzer başvuruların tescil edilmesini engellenmesidir.
Mülkiyet Değişikliği
Marka sahibinin; devir, kısmi devir, birleşme, miras yolu ile intikal veya markanın cebri icra yoluyla satılması nedeniyle değişmesidir.
Marka Tescil Belgesi
Olumlu sonuçlanan marka başvurularına Patent Enstitüsü tarafından verilen 10 yıllık hakkın ispatı için verilen matbu evraktır.
Nis Anlaşması
Emtiaların uluslararası sınıflandırılmasına ilişkin uluslararası anlaşma
OHIM (The Office of Harmonization for the Internal Market)
Avrupa İç Pazarı Uyumlulaştırma Ofisi (Topluluk Tasarım Tescili)
Online Başvuru
Patent, marka ve tasarım başvurularının internet üzerinden güvenli bir ortamda anlık olarak yapılması
Paris Antlaşması
Sınai mülkiyetin himayesine mahsus milletlerarası bir ittihat ihdas edilmesine dair 20.Mart.1883 tarihli uluslar arası anlaşma.
Patent nedir
İlgili ülke devleti yetkili kuruluşu tarafından, buluş sahibinine belirli bir süre için (7-20 yıl) verilen ve 3.ncü kişilerin üretmesine, satmasına, kiralamasına engelleyen münhasır hakkın adıdır.
Patent Tescil Kriterleri
Buluş konusu ürününü taşıması gereken vasıflar: Yenilik, sanayiye uygulanabilir olması, buluş basamağı içermesi.
Patent Verilemeyecek Buluşlar
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları; zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar; edebiyat ve sanat seserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları; bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller; insan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri ve buluş niteliği taşımayan konular patent verilerek korunamaz
Patentin Hükümsüzlüğü
Patent konusunun, patentlenebilirlik şartlarına sahip olmadığının tespit edilmesi durmunda patentin hükümsüz sayılması kararıdır.
Patent Hakkı Devri
Patent üzerindeki hakların patent sahibi tarafından yapılan bir irade beyanı ile bir başka kişi ya da kişilere aktarılması
Patent İhlali
Patent tarafından verilen hakların üçüncü kişiler tarafından ihlal edilmesi
PCT
merkezi başvuru sistem ile 146 (16 haziran 2011 itibari ile) ülkeye uluslararası patent başvurusunun yapılabildiği patent başvuru sistemi
Patent Araştırması
Patent başvuru yapacak firmanın, geliştirdiği veya geliştirmeyi planladığını ürünün buluş niteliği taşıyan yönleriyle daha önce bir patent çalışmasına konu olduğunu/olmadığını tespit etmesi, firmaya hem zaman hemde strateji kazandıracaktır.
Patent Pending
Patent tescil kararı kesinleşmemiş ilgili ülke resmi patent ofisinde bekleyen patent başvuruları için kullanılan tabir.
Patent Bölünmezliği
Patent başvurusu veya patent üzerinde birden çok kişinin hak sahipliği söz konusu olsa bile, bunların devri veya üzerinde bir hak tesisi için bölünebilmeleri mümkün değildir
Resmi Markalar Bülteni
Her ayın 12-14 arasında yayınlanan, marka başvuruları yayını ve yurt dışı marka yayınlarının 3 ay süre ile 3. şahısların dikkatine sunulduğu resmi bülten
Resmi Patent Bülteni
Her ayın 21’inde yayınlanan, patentler için 6 ay süre ile ve faydalı modeller için 3 ay süre ile, başvuru ilgili bilgilerin sunulduğu resmi bülten
Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteni
Her ayın 1’inde yayınlanan, tasarım başvurularının 6 ay süre ile sunulduğu resmi bülten
Rüçhan Hakkı
Paris Anlaşması’na dâhil ülkelerden birine mensup gerçek veya tüzel kişilerin bu ülkelerin herhangi birinde bir patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım belgesinin verilmesi için yetkili merciye yaptıkları başvuru tarihinden itibaren başlayan, belirlenen süre içinde başvurular üzerinde öncelik kazanılmasına olanak sağlayan süre
Sanayiye Uygulanabilirlik
Buluşun, tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte olması
Sınai Haklar
Marka, Patent, Tasarım vb. konularda tescil yoluyla elde edilen yasal haklar
Sınai Mülkiyet
Sınai Mülkiyet, sanayide,bilişim teknolojilerinde ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına; ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerlerindeki üreticisinin veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına kayıt edilmesini ve böylece ilk uygulayıcıların ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan haklar bütünü
Tanınmış Marka
Tanınmış marka, mal veya hizmetlerle ilgili korumanın sağlanacağı alanda, markanın tanıtımı sonucunda kazanılan toplumun ilgili kesimi tarafından, sadece o markayı taşıyan mal ya da hizmetlerle ilgili çevre için değil bu çevre dışında o mal ya da hizmetle ilgisi olmayan kişilerce de bilinen marka
Tarifname
Patent ve faydalı model başvurularına konu olan buluşun ve endüstriyel tasarım başvurularına konu olan ürünün tüm hatlarını içeren özelliklerinin tarif edildiği döküman
Topluluk Markası (CTM – Community Trademark)
Tek bir başvuru ile Avrupa Topluluğu’na üye 15 ülkede marka tescili yapılmasına imkan sağlayan sistem
Türk Patent Enstitüsü
Türkiye’de Sınaî mülkiyet haklarının tesisi, bu konudaki korumanın sağlanması ve sınaî mülkiyet haklarına ilişkin yurt içi ve yurt dışında var olan bilgi ve dokümantasyonun kamunun istifadesine sunulabilmesi amacıyla kurulmuş tüzel kişiliğe sahip, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı, özel bütçeli kamu kuruluşu
Usul Patenti
Buluşu oluşturan geliştirmenin unsurlardan değilde işlem adımlarından meydana gelmesi, üretim prosesinin korunması
Yayına İtiraz
Yenilik iddiası ile yapılan başvurunun kamuya ilanına yapılan yenilik iddiasını çürütecek nitelikte oluturulan itiraz
Yazılım Patenti
Bilgisayar programları ile ilgili verilmiş patent
Yenilik
Tekniğin bilinen durumunda yer almama ve daha önce kamuya ifşa olmama durumu
Yıllık Harç
Patentin ya da patent başvurusunun devamlılığını sağlayan başvuru tarihinin yıldönümlerinde patent ofisine ödenen resmi harç