Patent Nedir?

Patent Nedir? Sayın ziyaretçi, bu yazıyı okuduğuna göre ya buluş sahibi bir mucitsin ya bir buluş yapmak için ter döken araştırma geliştirme yapan mucit adayısın veya bir mucite imkan tanıyan fedakar bir firma sahibisin. Harika doğru yerdesin.

Sayın mucit birçok yerde duyduğun patent kriterlerine, süreçlerine, kanun maddelerine  çok girmeden devam edelim yazımıza , zaten diğer konuları bu web sitesi dahil birçok yerde bulabilirsin.

 

Patent Nedir?

Sevgili Mucit; Zihninde bir çizim olarak, bilgisayarında model çizimi formatında veya kara kalem çizim ile önündeki kağıtta duran ‘’buluşunun, icadının’’ sana (firmanıza) ait olduğunun tapusudur, yasal güvencesidir Patent Tescili.

Sana ait olan buluşun Sınai Mülkiyet Kanunu (biz Patent Kanunu diyelim) ile Devlet himayesinde, sana ait ticari haklar doğuracak şekilde koruma altına alınmasıdır. Kime karşı; iyi/kötü niyetli tüm üçüncü kişilere karşı. Senin müthiş bir bilgi birikimi-tecrübe ve araştırma, analiz, geliştirme sonucu elde ettiğin ‘’bu buluşun’’ korunması ancak ve sadece Patent Tescili ile mümkündür. 3.kişilerle paylaşmadan önce mutlaka patent tescil başvurusunda bulunarak bu emeğini koruma altına almalısın. Ayrıca buluşunun üzerinden gelir elde etmek için en sağlam ve güvenilir yoldur Patent Tescili.

 

Neler Patent Tescili Alabilir?

Bir ürününün, yöntemin buluş sayılması ve Patent tescili alması için Dünya’yı değiştirecek bir ürün, metot olması gerekmez. Üretirken, kullanırken katma değer sağlayan her teknik gelişme patent tesciline konu edilmelidir. Şu hataya düşmeyin. Bu ürün veya üründeki gelişme Dünya’da vardır veya bu üründe ki gelişme patent alamaz. Bu çok hatalı ve yanlış bir önyargıdır. Araştırmadan analiz etmeden bu açıklığa kavuşmaz. Örneklerle açıklayım:

Herhangi bir makine elemanı (dişli, mil, cıvata, rulman vb) üzerine konstrükte ettiğiniz ‘’BİR KANAL’’ ürünü kullanırken, üretirken teknik bir fayda sağlıyor ise;

Bir hastalığa karşı kullanılan ilaca kattığınız ‘’%1 LİK  X MADDESİ’’  ile o ilaç; yöneltildiği hastalığa veya başka bir hastalığa daha hızlı ve/veya daha kesin tedavi sağlıyor ise;

Genelde patent verilmeyen yazılımlarda; yazılım üzerinde yaptığınız BİR YAZILIMSAL GELİŞME teknik bir katma değer sağlıyor ise – Dünya’da yeni olmak şartı ile-  PATENT TESCİLİNE KONU OLABİLİR.

Sayın Mucit , buraya kadar anlatılan ile ikna oldu isen elindeki buluş için nasıl patent alınır sorusuna geçelim.

Öncelikle buluşunuzu anlatan teknik resimler ve bu teknik resme atıfta bulunarak buluşunuzu korunması gereken hususları anlatarak bir ön hazırlık yapmalısın. Bu anlatımı yaparken rahat olun, tamamen kendi alanınızdaki teknik jargon ile anlatabilirsiniz. Bahsedilen ön hazırlığı nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir patent uzmanında yardım alabilirsiniz.

Buluş ön hazırlığı tamam ise çalıştığınız patent vekili; buluşun daha önce bir patente konu olmadığına dair patent araştırması yapacaktır. Araştırma sonucu olumlu olur ise patent tarifnamesi hazırlanarak patent tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Başvuru anı itibari ile hukuki korumanız başlasa da patent tescil süreci 30-48 ay arasında sonuçlanmaktadır. Sürecin uzun olması yasal prosedürlerden kaynaklanmaktadır.

Sevgili mucit, sürecin bu kadar uzun olması ürünün ticarileştirmesi için dezavantaj değildir. Yasal koruması başvuru günü itibari ile başlayan bu patent tescil sürecini, patent vekiliniz ile birlikte yürüteceğiniz bir stratejiyle ile ticarileştirebilirsiniz.

En önemli konulardan bir tanesi: Patent tarifnamesi nedir ve neden hayati öneme sahiptir. Patent tarifnamesi buluşunuzun korunması gereken tüm teknik gelişmelerinin hukuk-teknik sentezi kendine has dili ile anlatılması, buluşunuzun hukuki koruma çerçevesinin çizilmesidir. Burada eksik veya yanlış yazılan en küçük bir ifade, buluşunuz konusunda size geri dönülmez ve onarılamaz hak kayıplarına yol açar. Bu konuda çalıştığınız patent vekili ile sağlam bir analize dayalı patent tarifnamesi çalışması yapmalısınız. Aksi halde eksik hatalı patent tarifnamesi ile yapılacak bir patent başvurusu size hak kazandırmayacağı gibi buluşunuzu açıkladığınızdan dolayı hak kaybına yol açabilir.

Unutmayın Patent tarifnamesi ihlallere karşı sizin hakkınızı savunan ilk avukatınız olacaktır.

Sayın Mucit; buluşunu en iyi bilen sensin. Bu buluş bir fayda bir katma değer sağlıyor ise – Dünya’da yeni olmak şartı ile – Patent tesciline konu edilebilir, edilmelidir de.

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım ve buluşların korunması, günümüzde oldukça önemli bir konudur. Ne yazık ki, birçok tasarım veya buluş sıklıkla taklit edilmekte ve hatta...

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış marka olmak halk tarafından markanın önemsenmesi ve dikkat çekmesi anlamına gelmektedir. Tanınmış markaya olan güven daha fazla olduğu için...