Patent İşbirliği Anlaşması, kısa adıyla ‘PCT‘ şahıs ya da bir kuruluşa ait olan bir buluşun sahipliğini tescil etmek adına uluslararası telif olanağı veren bir sözleşmedir. Patent İşbirliği Anlaşması (PCT), üreticiyi ve tüketiciyi koruyan bir rol model üstlenerek haksız rekabetin de önüne geçilmesine imkan sağlamıştır. Bu oluşuma, bilim teknik, sanat, tasarım, üretim gibi alanlarda kişilerin yenilikçi yönünü temele dayandıran güçler birliği demek daha doğru olur. Sektörel bazda yeni işletme ya da bireylere destek olmak, kaliteye ulaşma faaliyetlerini düzen içinde korumak amaçlanmıştır.t
Patent Hakkı İçin Hangi Yol İzlenmeli?
Patent hakkı temin etmek için izlenecek yollar, yasal prosedür başlığı altında düzenlenmiştir. Peki, patent hakkı için sahip olduğu haklarını korumak isteyen vatandaşlar nasıl bir yol izlemeli? Bu sorunun da yanıtı gayet basit aslında. Bürokratik birçok engelle hem zaman hem masraf yönünden kişilerin sorun yaşamaması adına, anlaşmayla geçerli olan bu güvenceye dahil olmak mümkün. Bunun için de fikri, beşeri faaliyetlerinizi genel bir havuzda toplayacak olan sisteme tesciliniz dilekçeniz ve başvurunuzla kısa sürede gerçekleşecektir.
Günümüz Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) üyesi olan devletlerin vatandaşlarına sağlanan bu imkanla, başvuranın öncelikle vatandaşı olduğu ülkedeki yerel patent ofisi birimlerine başvurması gerekir. Patentlenebilir nitelikte olan bir ürün ya da buluşun, gereken kriterleri karşılaması, uygun ölçütleri ne derece karşıladığı da yine PCT protokolleriyle belirlenmiştir. Anlaşmanın bireylere ve kuruluşlara verdiği en önemli güvence ise başvurunuzu yaptığınız ülke sınırlarının dışına çıkmanıza dahi gerek olmamasıdır. Özellikle yeni bir kuruluşun, işletmenin pazar ekonomisinde isim yapması belli bir zaman gerektirir. Sürecin daha emin yollarla lehinize ilerlemesi adına patent işlemi, kalite standardına eş değer sayılmaktadır. Yani markanızın uluslararası geçerlilikle birlikte tanınması ve kurallara uygun şekilde yapılanması şeklindedir.
Patent Alma Yönünden Ayrıcalıklar Nelerdir?
Emek hırsızlığına karşı, toplumun dert yandığı pek çok durum yaşanabilmektedir. Haklarınızı koruma anlamında yasal güvencenizi elde etmeniz de bazı çabaları mecburi kılar. Bir nevi erken zamanda bir uyarı sistemi gibi hayatınıza girebilir bu tür durumlar. Korsan faaliyetlerinin teknik donanımla risk yarattığı açık bir gerçektir. Teknik gelişmelerin yanı sıra teknik açıkların varlığı da bilgiye ulaşmanın hızıyla orantılı artmıştır. Oysa tescil işleminin sağlam bir zemin üzerinde rekabetin zararlı etkisine karşı koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle buluşun gerçekleşmesi kadar korunması da dünya çapında elzem bir konu haline gelmiştir. Artık işletmeler, üreticiler, fikir erbaplarının, bilginin hızla yayıldığı dünyada özgünlüğünü kısa zamanda kanıtlaması şarttır.
Üçüncü kişilere karşı emeğin bir hak sahipliğine dönüşmesi bazı aşamaları da beraberinde getirir. Kuşkusuz başarının temeli, inandığınız bir iş ya da fikrin de aynı şekilde inandırıcı özelliğini korumasıyla gerçekleşir. Patent hakkı olarak markanızı güvenli bir isme dönüştürmek de profesyonelliğin bir gereği olmaktadır. Korunması istenen hakkın konusu ve içeriği, şahsi mülkiyet hakkının birden fazla bölgede onaylanması anlamına gelir. Böylece lisansı alınan ürünle, pazarda varım demek adına geçerli bir kural devreye girmiş olur. Yine aynı şekilde, size ait tescil ve kullanım hakkı olan ürünü yasal yollarla devredebilir, kullanım hakkı vererek gelir elde edebilirsiniz. Bugün, çok sayıda kişi ve kuruluşun marka olma adına öncelikli prosedürler arasına dahil ettiği konulardan biridir demek daha doğru. Bu yönde kapsamlı bildirim sağlayan hızlı, kesintisiz çözüm sunan patent ofislerini tercih etmek önemlidir.
İşletmenizin müşteriler ve tüketicilerin gözünde bir marka olması hem de güven telkin etmesi açısından bu durum kaçınılmazdır. Patent fikri, sizle bütünleşen imajı, marka tesciliyle uzun bir dönemi kapsayacak şekilde koruma kolaylığını sizlere sağlar. Uluslararası veya bölgesel geçerliliğe sahip bir markanın, işletmenin kuruluş esaslarında önemli payı olduğunu asla göz ardı etmemelisiniz. Bugün, yurt dışı ithalat ihracat faaliyetlerinin, pazar araştırmalarının takibinde de patent, firmaya ait bir güven amblemi oluşmasında etkindir. Dolayısıyla yatırım için dahi olsa gerekli fizibilite çalışmaları öncesi, doğru adımların atılması, gerekli yollardan biridir. Taklitçi ürünler, büyüyen pazar ekonomisinde, online alışverişin dünya çapında hız kazandığı bir süreçte artmaktadır ne yazık ki! Bu anlamda üreticiyi, işletmeyi, sahiplik beyanını koruma anlamında geniş çaplı işbirliğine gidilmiştir. Bu açıdan Patent İşbirliği Anlaşması üye ülkeleri, 144 ülke temsilcilerinin de katılımıyla, gelişen ekonomileri tespit eder. Bu doğrultuda kaynakların doğru ve yerinde kullanılmasını hedef olarak öngörmektedir.
Patent İşbirliği Anlaşması(PCT) Başvuru Süreci
Patenti olan bir ürün ve ürüne konu olabilecek devam niteliğindeki buluşlar da patent kapsamına alınır. Bir dilekçeyle başvuru gerçekleştiren kişi, açıklamasında buluşa ait bilgileri detaylandırır. Başvurunun gerçekleştiği gün, yürürlüğe konması için baz alınır. Patent alma süreci, modele göre değişen zaman koşullarına bağlıdır. Şöyle ki; başvurunun niteliğine esas bir patent için, incelemeli, incelemesiz veya fayda esas modelli uygulamalar belirlenir. Örneğin, küçük ve orta düzey işletmelere bilhassa uyarlanan fayda modeli, ürünü koruma amaçlı 10 ay ile 1 sene arasında patent hakkı verir.
Patent hakkı talep edilen ürünün veya eserin, açıklanabilir ve özgün düzeyde yenilikçi bir anlayışa karşılık gelmesi önemli unsurdur. Bu anlamda danışanın belirleyeceği model ve süreç hakkında işlenen prosedür merkez ofisi danışmanlarınca belirlenir. Ürünü adına tescil etmek isteyen kişilerin, hitap edeceği kitleye dönük araştırma yapması da gerekli olabilmektedir. Dilerseniz patent ofislerindeki danışmanlar aracılığıyla koruma talebinizi ürünü detaylandırarak işleme koyabilirsiniz. Bölgesel olarak ayrıcalığını tescilini belirlemek isteyen kişiler isterse Avrupa Patent Ofisi, isterse sözleşmeye taraf seçtiği bölgede marka başvurusunu tamamlamış olur. Böylece ulusal bazda gerçekleştirdiği tek işlemle çok uluslu bir düzeyde hakkını koruma şansını elinde tutar.
Patent İşbirliği Anlaşması(PCT) Üye Ülkeleri
Patent İşbirliği Anlaşması, 144 ülkeye ait katılımcılarının ortaklaşa gerçekleştirdiği, marka isim hakkını global anlamda koruyan bir sözleşmedir. Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Ortadoğu ve Balkan ülkelerini de kapsar. Tercihe konu olacak bölgenin seçimiyle başlayan süreçte başvuran için, işleme dair unsurları da oldukça nettir. Öncelikle buluşa ait görseller, teknik özellikler, buluş sahibinin ismi , adresi varsa rüçhan bilgileri istenir. Başvurunun kolay ve sağlıklı bir şekilde yapılması, sürecin de deneyimli patent ofislerinde yürütülmesini önemli kılar. Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) ulusal ya da daha geniş çapta değerini sizin belirleyeceğiniz ürüne dair haksız rekabete karşı sizi korur. Bu konuda maliyeti azaltmak, zamandan tasarruf elde etmek beklentiler arasındadır. Bu amaçla da protokol bazında işlemlerin yürürlüğe girmesi ve ortak paydada kararlar alınmasını umut verici olarak nitelendirebiliriz.
Sizin Olan Sizde Kalsın
Yerinize inceleme hakkı da sunan yöntemler, genel çapta talebiniz doğrultusunda bir ön araştırmayı beraberinde getirmektedir. Bugün, evrensel bir oluşum olan bu anlaşmayla başvuru için yabancı dil zorunluluğunuz ortadan kalkmıştır. Merkez patent ofislerine yapacağınız başvuruyla kısa zamanda kesintisiz sonuç almak mümkün. Belirleyeceğiniz kıstaslara ilişkin detaylarla birlikte patent ofisi danışmanlarından alacağınız bilgilerle marka tescilini doğru zamanlamayla planlayabilirsiniz. Fikri ve sınai etkinliklerden, logodan, özgün tasarımlara kadar, düşünceyi, emeği koruma altına almış Lider Patent Ofisi, rekabet kolaylığına destek için yanınızda! Üretime olan katkılarınızı değerlendirmede öncü isimlerden olan Lider Patent ile marka tescilinizi gerçekleştirebilirsiniz. Size ait her buluş küresel büyümeye katkınız için işbirliğinizi beklemekte.
İlginizi Çekebilir: Neler Patentlenebilir?