Türk Patent Ve Marka Kurumuna (Türkpatent) yapılan marka tescil başvuruları için, Kurum tarafından mutlaka tescil verileceği anlamına gelmemektedir. Türkpatent marka inceleme uzmanı tarafından incelenen marka tescil başvuruları aşağıda sıraladığımız gerekçeler üzerine reddedilebilmektedir.
Marka tescil başvuruları sadece 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun ilgili maddeleri gereği reddedilebilir.
Bahsedilen red sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Daha önce tescil edilmiş ve/veya tescil için başvurusu yapılmış ve hükmü devam eden markalara; ayırt edilemeyecek kadar benzer işaret ve kelimeler marka tescili alamazlar. Bu aşamada nasıl? ne kadar benzer ? sorularınız için şöyle düşünebilirsiniz. Satın almaktan zevk duyduğunuz bir ürünü markası ile ve ona benzer markalı aynı cins ürünü; aynı raf üzerinde satışa sunulduğunu düşünün. Aynı rafta yanyana. Aynı satın alma karesi içinde, iki kozmetik ürünü olduğunu varsayalım. Eğer bu iki ürüne satın almak için bakarken, ilk 5 saniyede markaları karıştırıyorsanız bu iki marka birbirine benzerdir. Örnek AVON- AYON , bu iki markalı kozmetik ürünü aynı rafta yanyana satışa sunulduğunda AVON kozmetik ürünü kullanan tüketici taklit ürün olan AYON’u satın alabilmektedir. Genel anlamda marka inceleme uzmanıda bu şekilde karar vermektedir.
Diğer bir kriter : Tescil ettirilmek istenen ürün veya hizmet alanında vasıf, kalite, cins, meslek, adet, ölçü vb. niteleme ifadeleri içeren işaret ve kelimeler marka tescil başvurusuna konu olamamaktadır. Çünkü tüketiciyi ürün konusunda hızlandırılmış satın alma eğilimine yönlendiren ve haksız rekabete yol açan ifadelerdir. Usta Baklava(cı)sı, Kaliteli Un, Hızlı Araba, Kırılmaz Tabak, Öğretmen, Doktor vb.
Bir coğrafi bölge (Marmara bölgesi, Trabzon gibi) ile alakalı, geçmişten gelen bir ünü, bilinirliği olan ve bu bilinirlik o coğrafi bölge ile özdeşlemiş ürün isimleri içeren işaret ve kelimeler marka tesciline konu olamamaktadır. Örnek: İzmir Üzümü, Bursa Şeftalisi, Urfa Biberi, Antep Baklavası, Pervari Balı , Zile Pekmezi vb.
Dini Değer içeren ifade ve semboller. Hangi dine ait olursa olsun, dinin bir ritüeli, sembolü olmuş yer, meslek, kitap gibi kavramlar. Kâbe, Mescidi Aksa, Cami, Kilise, İncil, Papaz vb
Küfür, cinsellik içeren işaret ve kelimeler.
Toplum ahlakına ve kamu düzenine aykırı işaret ve kelimeler. Marka tescil başvurusuna konu olamazlar, yapılan başvurular Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından kanunun ilgi maddeleri gerekçe gösterilmek sureti ile red edilir.