Marka Tescil Sonrası Marka Üzerinde Değişiklikler Yapılabilir mi?

Marka tescil başvurusu ; sınai mülkiyet kanunu çerçevesinde kişi adları dahil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajın biçimi olmak üzere her türlü işaretten oluşan marka adayları için yapılabilir.

Marka tescil başvurusu; şahıslar veya tüzel kişiliğe sahip şirket yada Paris Sözleşmesine taraf ülke vatandaşları tarafından yapılabilmektedir. Birlik üyesi ülkelerden birinin vatandaşları, sınai hakların korunması ile ilgili hususlarda, diğer birlik ülkelerinin kanunlarınca kendi vatandaşlarına tanınan veya bundan sonra tanıyabileceği bütün menfaatlerden yararlanmaktadır. Bu kapsamda farklı ülke vatandaşları marka başvurusu veya marka tescili yapılan ülkede kanunlar çerçevesinde aynı koruma haklarından faydalanabilmektedir. Paris sözleşmesine taraf olmayan ülke vatandaşları ise taraf ülkelerden herhangi birinde ikamet etmesi ve tüzel kişiliğe sahip şirket kurması halinde paris sözleşmesine taraf ülkelerin vatandaşları ile aynı koruma hakkına sahip olabilmektedir.

 

Marka Tescil Başvurusunu Tüzel Kişi şirket mi, Şahıs olarak mı, yapmalıyım ?

Marka tescil başvurusu yaparken markanın kullanım şekline hedeflerinize bağlı olarak tercihlerinizi belirleyebilirsiniz. Marka tescil başvurusundan doğan hakların tesisi ve kullanımı açısından şirket veya şahıs genel anlamı ile fark etmemektedir. Fakat tavsiyemiz marka aktif olarak şirket adına kullanılacak ise , marka tescili kesilen hizmet ve ürün faturalarda yer alacak ise – ki yer almalıdır- şirket adına yapılması yönünde olacaktır.

Özellikle bazı sektörler vardır ki , marka tescili ilgili resmi kurumlara ibraz edilmek mecburiyetindedir. Asansör üreticileri, İlaç üreticileri, kozmetik başta olmak üzere kendi markası ile üretim yapacak kimya sektörü üreticileri, gıda üreticileri marka tescil başvurularını tüzel kişilik adına yaptırmaları gereklidir.

 

Marka Tescil Başvurusunu aynı marka için iki sahipli olabilir mi?

Marka tescil başvurusu birden çok sahipli olabilmektedir. Marka tescil başvuru aşamasında yapılan çoklu başvurularda aksi belirtilmedikçe yüzde olarak eşit hak sahipliği sağlanmaktadır. Marka tescil başvurusu aşamasında marka sahiplerinin marka üzerindeki hakları oransal olarak belirlenebilmektedir. Örnek: dört sahipli bir marka için marka tescil başvurusunda oran belirtilmez ise her sahip için marka üzerinde yüzde yirmi beş oranda bir hak sahipliği sağlayacaktır. Marka tescil başvurusunda oranları belirterek her bir sahip için marka üzerinde oransal olarak hak sahipliği belirtebilirsiniz. Ayrıca marka tescil işleminden sonra marka sahipleri arasında marka devir işlemleri yapılabilmektedir.

Marka tescil işleminden sonra markalar tüzel kişiliğe sahip şirket veya bireysel marka tescili hak sahipleri tarafından ikinci kişilere devir edilebilir, yada lisans anlaşması yapılarak kullanım hakkı belli süreli olarak kiralanabilmektedir.

 

Başvuru sonrası ekleme/değişiklik olabilir mi?

Marka tescil başvurularında, başvuru sonrası sınıf ekleme, logo değiştirmek mümkün değildir. Ancak başvuru yapılan sınıflardan tam veya kısmen feragat edilebilir.

 

Marka tescil başvurusu yaptım logo mu değiştirebilir miyim?

Marka tescil başvurusu örneği şekil veya şekil ve kelimelerden oluşmaktadır. Marka başvurusu yapılırken markanın  seçilecek bu iki parametreye göre yapılması gerekmektedir. Marka tescil başvurusunun bu aşamada belirtmiş olduğunuz örnek üzerinden değerlendirilmeye alınacağını ve bir değişikliğe uğramasının mümkün olmadığını belirtelim. Marka tescil başvuru aşamasında yeterli hazırlıklar yapılarak marka örneği üzerinde nihai kararın verilmesi bu açıdan önem arz etmektedir. Marka tescil başvurusu için yenilediğiniz logo üzerinden tekrar tescil ettirmek isterseniz yeni marka tescil başvurusu yapmanız gerekmektedir. Yeni marka tescil başvurunuz ilk marka tescil başvurusunda olduğu gibi tüm süreçlerden geçmesi gerekmektedir. Bu durumda marka tescil başvurusu maliyetlerine ikince kez katlanmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Ayrıca logonuzda görsel açıdan benzer markalar yönünden red edilme, üçüncü kişilerden itiraz gelme olasılığını da hatırlatmış olalım.

 

Yeni logo ile yurtdışı başvurusu yapabilir miyim?

Uluslararası marka tescil başvurusunda Madrid protokolü seçilmiş ise; yurdışı marka tescil başvurusu yapabilmek için öncelikle ülkesel olarak marka başvurusu yapılması gerekiyor. Madrid Protokolü üzerinden toplu başvurularda öncelikle menşei ülkede yapılan ülkesel marka tescil başvurusu dikkate alınmaktadır. Marka tescil başvurusu hangi marka örneği ile yapıldıysa bu marka örneği üzerinden yurtdışı işlemlerinin başlatılacağını belirtelim. Dolayısı ile ülkesel bazda alınan marka tescili ile yurtdışında yapılacak marka tescil başvurusunun birebir aynı olması gerekmektedir.

Yeni logonuz ile yurtdışı başvurusu yapmak isterseniz, yeni logo üzerinden yeni marka tescil başvurusu yapılmalıdır. Bu da yeni maliyetler anlamına gelmektedir. Diğer bir konu yurtdışında yapılacak marka tescil başvuruları şekli açıdan renkli yada renksiz olarak ayrı bir parametreden daha geçmektedir. Yurtdışı marka tescil başvurusunda markanızda bulunan renkler sayıca maliyet olarak yansıtılmaktadır. Bu açıdan ilk marka tescil başvurunuzu yaparken bu konuya da dikkat etmenizi öneriyoruz. Ayrıca yurtdışı marka başvurularından çok önemli bir hususiyet daha vardı ki birçok uluslararası marka tescil başvurusunun red olmasına ve/veya ek maliyetlerin çıkmasına sebep olmaktadır. Bu ise marka örneğinde genel, betimleyici topluma mal olmuş ifadelerin veya sembollerin yer almasıdır. Örnek : textil, wear, best cream, more Money, dermatolojik, kozmetik, iron gibi.

Aslında ülkesel marka tescil başvurularda kabul edilse bile bu ifadelerin marka örneğinde yer alması size hiçbir hak kazandırmadığı gibi; yer almaması hak kaybettirmemektedir. Bu konuda çalıştığın marka vekilinin yönlendirmelerine uymanızı tavsiye ederiz.

 

Marka tescil başvuru sınıflarını değiştirebilir miyim?

Marka tescil başvurusu faaliyet gösterdiğiniz alanları kapsayacak şekilde sınıflandırması yapılmaktadır. Marka başvuru sınıfları dünya da kabul edilen sınıflandırma (nice sınıflandırması) şeklidir. Dünya’nın her hangi bir ülkesinde marka başvurusu yapacak olsanız aynı şekilde marka başvuru sınıfları dikkate alınmaktadır. Marka başvuru faaliyet alanlarına göre 45 sınıftan oluşturulmuştur.

Marka tescil başvurusu yaptığınız marka sınıflandırmasına göre değerlendirilmeye alınmaktadır. Marka tescil başvurusu yapıldıktan sonra marka tescil başvuru sınıfları değiştirilmesi mümkün değildir. Marka tescil başvurusu için ek faaliyet alanları için ayrıca marka tescil başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu nedenle marka tescil başvurusu yapmadan önce marka sınıflandırma konusunda uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Özellikle bu konuda sizi uyarmak istediğimiz bir konuda her marka sınıfı için ayrı sınıf bedeli ödenmek ile birlikte tek başvuruda markanızın tün ihtiyacı olan başvuru sınıflarını aynı marka tescil başvurusunda almanız sizin için avantaj getirecektir. Fakat bununla birlikte marka tescilinden sonraki 5 yıl içerisinde aktif kullanmayacağınız sınıfları marka tescil başvurusuna eklememenizdir.  Çünkü tescil tarihinden itibaren 5 yıl fasılasız aktif kullanılmayan marka tescili hükümsüzdür. Genel anlamda marka tescil başvurularında 1-3 arası sınıf içerikleri marka tescil başvuru işlemi yapılmaktadır. Bu yaklaşım en doğru olandır. Sektörel olarak yakın değer sınıflarınızı almanız önemli olmakla birlikte, marka tescil başvurularınızda odaklanmanız ve sınıfınızı doğru seçmeniz hayati öneme haizdir. Bu konuda marka uzmanı arkadaşlarımız size en doğru sınıfı tespit etmede yardımcı olacaklardır.

Marka tescil başvurusu 45 sınıfa kadar yapılabilmektedir. Her sınıfı dahil ederek  marka tescil başvurusu yapmak tüm maliyetlerinizin katlanması ve zaman kaybı anlamına geldiğini söyleyelim. Bu sebeple yukarıda bahsedilen kriterlere göre sınıf belirlemenizi ve 45 sınıflı başvurulardan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Bununla birlikte Madrid protokolü üzerinden uluslararası marka tescil başvurusu yapmak istemeniz halinde ülkesel bazda Türkiye de yapılan şekli ile aynı sınıflarda yapılması gerekiyor. Uluslararası başvurularda menşei ülkede yapılan marka tescil başvuru sınıflarından feragat edebilir ama asla ekleme yapamazsınız. Bahsedilen kriterler ve yaklaşımlar karışık gelebilir bu nedenle; hem ülkesel hem uluslararası marka tescil başvurusu için mutlaka bir uzman desteği almanız sağlıklı bir marka tescili ve marka konumlandırma için gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Marka Tescili ve Markanın Kullanımı

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım ve buluşların korunması, günümüzde oldukça önemli bir konudur. Ne yazık ki, birçok tasarım veya buluş sıklıkla taklit edilmekte ve hatta...

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış marka olmak halk tarafından markanın önemsenmesi ve dikkat çekmesi anlamına gelmektedir. Tanınmış markaya olan güven daha fazla olduğu için...