Marka Tescil Koruması Nedir?

Marka Tescil Koruması Nedir?

Marka tescil koruma kapsamında firmaların üretmekte olduğu tasarımların veya üretilen malzemelerin diğer firma ve markalardan ayrıştırılmasını sağlayan sistem olarak bilinmesiyle birlikte koruma altına alma demektir. Bu durum aynı zamanda marka bütünlüğünü koruma anlamına da geldiği gibi birbirinden ayırıcı özellikleri de öne çıkarmaktadır. Belli bir ürünü yönelik araştırma yaptığınızda üretilmiş olan malzemeyle aynı ürün benzerliğine sahip olan nitelikler vardır. Fakat bir firmada X fiyata satılan ürün farklı bir firma da değişik özelliğe sahip olması kapsamında daha yüksek veya daha düşük fiyata satılabilmektedir.

Marka tescil koruma kapsamındaki zihniyet önemli olan prosedürlerin uygulanabilmesi sayesinde firmaların güvenli ürün satışı yapabilmesi adına sürdürülmektedir. Alıcı veya tüketici bu durum doğrultusunda farklı şekilde öne çıkan markayı tercih etmektedir. Yaşam alanı döngüsünde her firmanın kendi içinde barındırdığı ürünlerin yapısını, tasarımını, boyutunu, şeklini ve çizimlerini ayrıştıran bir sistem olması gerekir. Aksi halde her ürünün kalitesi düşebileceği gibi belli bir anlam da ifade etmez. Bununla beraber kullanıcı kişilerin ürün seçimlerinde zorlandığı bilinir. Tasarım tescillerinde ise belli bir ürüne yönelik faaliyete geçme öncesinde araştırma yaparak en doğru ve en uygun olanı bulup tescilleme sistemi önemli rol oynadığı bilinir.

 

Marka Tescili Nedir?

Marka tescil koruma süresi kapsamında faaliyette olan firmaların ürün ve hak sahibi olmasını sürdürebilmesi şekli tescil belgesinin süresine bağlıdır. Bu sürenin geçirilmemesi oldukça önemlidir. Çünkü markanın her yönden çöküşe uğramasını sağlayan sistem mevcut tasarımların ve yeni tasarımların satışını da zorlaştırır. Dünya çapında aklınıza gelecek her firma, her tasarım işlemi için bu prosedürler geçerlidir. Bununla birlikte markaların isim ve ürün korumasını sürdürebilme açısından tescil belgelerine sahip olması zorunludur. Bu zorunluluk hem hak sahibi kişilerin hem de kurmuş olduğu işe yönelik markasının ileriye dönük güvence altında bulunmasını sağlamaktadır. Markaların tescil koruma süresi ise 10 yıllık bir süreçtir. 10 yıllık zaman dilimlerinde uzun vadeli marka, isim ve ürün koruması sağlanabilmek te olup işletmenizin ömürlük bir döngü de hizmet verebilmesini sağlayabilirsiniz.

Marka tescil koruma süresi 10 yıllık bir süreç dâhilinde kullanıldığı için sürekli uygulamanız gereken işlemler değildir. Belli prosedürler altında yapılan bu işlemlerin yeni firma kurma kapsamında ileriye dönük tasarım ve yaratıcılığınızı hayata geçirerek halka sunabilmenizi sağlamaktadır. Hak sahibi kişi açısından önemli rol oynaması beraberinde dünya çapında tanınan marka olmanızı da sağladığı bilinir. Bu yüzden ilk başlangıç adımı sonrasındaki süreçte çok profesyonel davranmak mantıklı bir başlangıç olacaktır. Bununla beraber yaptığınız işin getirisi bu süre zarfında önemli bir rol oynayacaktır. Zincir firma kuruluşlarını aklınıza getirdiğiniz zaman faaliyetlerinin çok geniş bir vadede yönetildiği ve birçok kişiye iş istihdamı oluşturduğu da bilinmektedir. Bununla beraber kurumsallaşmaya doğru giden bir yol da markalaşmak veya marka olan bir yerin çalışanı olmak güven ve ayrıcalık sunmaktadır.

Marka Tescil Nedir

 

Bir Markanın Tescilli Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir?

Marka tescili kapsamında öne çıkan durumlardan biri de belli bir markanın tescilli olup olmadığı nasıl öğrenileceğidir. Dünya çapında her yeni gün birçok firma kurulmaktadır. Kurulan firmaların markalaşma yolunda ilerlemesi adına marka tescili belgesi aldığı bilinmektedir. Fakat bazı firmaların marka kapsamında yer almadığı da bilinen bir gerçektir. Aynı isimle kurulmuş ve benzer sektörde yer alan firmaların tescili olup olmadığına bakmak için kullanacağınız tek sistem Türk Patent Enstitüsü’nün ve patent ve tescil kuruluşlarının internet adresidir. Bu adresten detaylı araştırma yapabilme adına marka adı, başvuru tarihi ve başvuran kişi kapsamında form oluşturarak merak ettiğiniz firmalara yönelik araştırma yapabilirsiniz.

Marka tescili demek firmanın tüm ürünlerinin tescillenmiş kendi firma ismine yönelik has ürünler olduğunu gösteren bir şey olup kaliteyi ve güveni sunan sistem demektir. İnsanların tüketim kapsamında aldığı her ürüne yönelik markalaşmış adresleri tercih etmesi bu nedenden kaynaklıdır. Düşündüğünüzde veya araştırdığınızda bilinmeyen yeni bir ürüne yönelik satış yapan yerlerin güven vaat etmediği bilinir. Yaptığı tasarımların sahte olabileceğini de gösteren bu durum bilinçli tüketici ve bilinçli üretici döngüsünü de oluşturmaktadır. İnsanlar her zaman bu durumu dikkate almıyor olsa da genel araştırma yapıldığı zaman güven verici hizmet sektöründe markalaşmış firmalar daha önde gelmektedir. Tercih kapsamında da aynı durum söz konusu olduğu için marka tesciline sahip olan firmaların ürün satışı konusunda 1-0 önde oldukları bilinmektedir.

 

Marka Tescil Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?

Marka tescil belgesi kapsamında belirtilen mevcut süre firmalar açısından oldukça önemli rol oynamaktadır. Bir firmanın marka tescil belgesi alabilmesi açısından 10 yıllık güven vaat eden markalaşmanın hiçbir itiraz olmaması kapsamında başvuru tarihinden sonraki 6 ile 8 ay arasında sonuçlandığı bilinmektedir. bu süre mevcut iş alanı ve firma ismine yönelik araştırmalar ve gerekli işle prosedür süresi olarak bilinirken güvenli bir şekilde başlangıç yapabilme adına kullanılan süreç şeklinde değerlendirilmektedir.

Marka tescil koruma kapsamında kullanılan süre haricinde yapılan tasarıma yönelik tescil koruma kriterleri de bulunmaktadır. Tescil koruma kriterleri ise şu şekilde belirtilmektedir.

  • Yeni ürün olması
  • Ayrıştırılan özellikler taşıması
  • Faaliyete geçecek alan için uygun olması

Yukarıda sıralanmış maddeler marka tesciline sahip olma kapsamında mevcut tescilin korunabilmesiyle ilgili bulunması zorunlu nitelikler şeklinde değerlendirilmektedir. Marka tescil belgesine sahip olabilmeniz için kamu ve insan yaşamına uygun olması beklenen ürünlerin aynı zamanda yenilikçi bakış açısıyla sunulmuş olması şarttır. Bu yüzden tescil belgelerinin alınmasında süreçte bu tarz durumların araştırıldığı bilinir. Kurumun onay verip markanızı faaliyete geçirecek tescili sağlamasına yönelik aranan şartların tümden uygun olması gerekmektedir.

 

Marka Tescil İçin Gerekli Evraklar

Marka tescil için gerekli evraklar kapsamında firmaların başvuru kapsamındaki süreçte bazı evrakların bulunması zorunludur. Bu evraklar hem firmanızı, hem de isim hakkına sahip olacağınız ürünlerin ve tasarımların iş planınız dâhilince kullanabilme özgürlüğü sunmaktadır. 3.cü şahısların izinsiz kullanıp yönetemeyeceği ürünleriniz açısından sadece hak sahibine özel izinle yürütülecek iş sistemi için istenilen evraklar şu şekilde sıralanır.

  • Başvuru yapan firmaya yönelik logosu, amblemi, yazı karakteri, kullanacağı ambalaj paketinin örneği
  • Tüzel kişilere yönelik tam ticari unvan açık adres vergi dairesi ve numarası beraberinde vergi levhası
  • Marka sınıf seçimleri ve yönetimi kapsamında markanın sunduğu ürün ve hizmetlerin tam listesi
  • Noter onayı gerektirmeyen vekâletname ve sözleşme
  • Marka tescil belgesi kapsamında ödenmiş harç dekontu

Marka tescil koruma belgesi alımı kapsamında yukarıda sıralanan maddelerin her başvuran hak sahibi kişi veya firma sahibi tarafından uyarlanması zorunlu olduğu bilinmektedir. Genel bakımdan her türlü olumsuz durumu lehinize döndürecek bu işlemlerin genel bir işlem prosedürü olarak bilinmesinin yanı sıra ürün güveni ve kaliteli üretimlerin düzenli devam ettirilebildiği döngüyü de oluşturduğu bilinir. Her firma açısından önemli rol oynayan marka tescili kapsamında belge sahibi olma sonrasında işlerinizi daha geniş alanlara yayabilmeniz de mümkün olmaktadır. Mevcutta var olan tanınmış markaların marka tescil belgesine sahip olmaları sayesinde bu derece başarılı oldukları bilinir. Çünkü halkın güvenerek alışveriş yaptığı yerlerin daima markalaşmış şekilde faaliyet sürdüren yerler olduğu öne çıkmaktadır.

 

Marka Tescilinin Yenilenmesi

Marka tescili koruma süresi kapsamında öne çıkan en önemli işlem önceden alınmış olan marka tescil belgesinin kullanım süresidir. Marka tescilinizin korunması yönünden belirtilen 10 yıllık süreyi dolduran firmaların tescil belgesini yenilemeye yönelik başvuru yapmadığı takdirde hükümsüz olduğu bilinmektedir. KHK ile sağlanmakta olan marka korunması kapsamındaki 556 sayılı kanuna göre de tescili bitmiş olan firmaların yenileme yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Yenileme yapılmayan her marka için gelecek vaat etmeyen ve mevcut faaliyetlerin sonlandırılma süreci başlamış olduğu düşünülmektedir. Firmalar veya markalaşmış yerler için son derece önemli olan bu sürecin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.

Marka tescil koruma kapsamında mevcut süreyi en iyi şekilde değerlendiren firmalar ileriye dönük doğru atılımlar yaparak işlerini hızla büyütebilme yolunda ilerlediği bilinir. Bu durum firmalar kapsamında ileriye dönük bakış açısı beraberinde yeni ürün tasarımı, tanıtımı, satışını ve faaliyetini devam ettirmesini de sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse; alışverişe çıktığınız zaman bir ürünün değeri, özelliği ve ismine yönelik alışveriş yaparsınız. Ürünü anlatırken gerektiği yerde marka ismini söylemeniz bile yeterlidir. Bu durum satış yapılan ürünün markası olan firma için markalaşma ve tanınma yolunda yeterli bir döngü sağlar. Sürekli satışı yapılan ürüne yönelik tanınan marka olabilmek olumlu bir döngü sağlamaktadır.

 

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım ve buluşların korunması, günümüzde oldukça önemli bir konudur. Ne yazık ki, birçok tasarım veya buluş sıklıkla taklit edilmekte ve hatta...

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış marka olmak halk tarafından markanın önemsenmesi ve dikkat çekmesi anlamına gelmektedir. Tanınmış markaya olan güven daha fazla olduğu için...