Marka tescil başvuru işlemlerine geçmeden marka kavramı üzerinde durmakta fayda var.
Peki marka nedir?
Marka, sizin mal ve/veya hizmetlerinizi; rakiplerinizin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, her türlü sözcük ve her türlü işarettir. Anlamı, anlamlı olması gerekmez, Türkçe olmasıda şart değildir, farklı bir dildeki sözcükte olabilir.
Bir markanın tescil ettirilmesi, özellikle rakiplerinizin aynı ya da karıştırılabilecek derecede benzer bir markası ile ihtilaf oluşması halinde daha güçlü bir koruma sağlayacaktır ve elinizi güçlendirecektir.
Diğer bir tanım da,
Marka, üretici ile tüketici arasında, tüketicinin bilinçaltında, karşılıklı atılan imzalarla oluşturulan bir sadakat sözleşmesi, üreticinin/hizmet sağlayıcının sözüdür. Marka tescilide; bu sözün devlet eli ile üretici/hizmet sağlayıcı lehine tekel sağlayacak şekilde onaylanmasıdır.
Marka kavramı umarın yeterince anlaşılmıştır.
Siz yine de emin olmak isterseniz form üzerinden bize yazabilir siniz.
Şimdi asıl konumuza gelelim, Marka tescili için ilk adım…
Marka Tescili için İlk Adım
Marka tescili için ürününüze (tekstil, parfüm, gıda vb.) veya verdiğiniz hizmetinize (inşaat, restoran, yayıncılık vb. ) başkasının (rakibiniz) markası ile karışmasın diye seçtiğiniz markanın başvurusu öncesi, başkası adına tescile ya da başvuruya konu olup olmadığına ilişkin faaliyet alanlarınız doğrultusunda ön benzerlik araştırmasının yapılması hayati öneme sahiptir.
Araştırma sonucu olumlu, istediğiniz ibareyi birebir veya benzerini; ne rakibiniz ne de eski ortağınız almamış, ve marka tescil başvurusu yapılabilir. Harika. Devam ediyoruz
Çalıştığınız vekiliniz sizden gerekli evrakları aldıktan sonra marka tescil başvurusu yapılır. Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumuna yapıldı. Henüz Kurum uzmanları tarafından bir karar verilmemişte olsa marka üzerinde yasal hakkınız başladı. Bundan sonrası Marka vekiliniz yani bizim sorumluluğumuzda siz kendi işinize odaklanın ve bizden tescil belgenizi bekleyin.
Marka Tescil Süreç ayrıntılarını mı bilmek istiyorsunuz. Tamam. Hakkınızdır. Devam edelim o zaman.
Başvurusu yapılan Marka tescil başvuruları şekli uygunluk ve benzerlik yönünden uzmanlarca incelenmektedir. Gerekli evrakların ibraz edilmemesi, eksik ibraz veya yanlış bilgiler içermesi sebebi ile ŞEKLİ YÖNDEN RED edilebilir ki edilen marka tescil başvurusu maalesef hiç de az sayıda değildir. Lider Patent ile çalıştığınız için zaten şekli eksiklik gibi bir sorun yaşamadınız. Devam.
Uzman tarafından benzerlik araştırmasını geçen marka tescil başvurusu marka bülteninde tescil edilmek üzere ilan edilir, yayınlanır. Buradaki amaç 3.ncü kişileri bilgilendirmektir. Haklı bir gerekçe ile itiraz etmek isteyen olur ise, delillere bakılarak karar verilir. Karar başvuru sahibi lehine olur ise, itiraz sahibine ikinci ve son kez itiraz hakkı tanınır. İtiraz hakkını kullanmaz veya ikinci itirazda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından red edilir ise marka tescil başvurusu, MARKA TESCİL’ i ile sonuçlanır. Ve 10 yıl koruma hakkınızın göstergesi olan Marka Tescil Belgenizi alırsınız. Hayırlı olsun.
İlginizi Çekebilir: Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Neden yapmalıyım?