Marka Tescil Başvurularında Merak Edilenler

Gerek Lider Patent Marka Uzmanları ile görüşmelerde Müvekkillerimiz tarafından sorulan sorular,  gerekse mail yolu ile bize iletilen sorulara kısa ve öz verdiğimiz cevapları derlediğimiz yazımızı ilgilinize sunuyoruz.

 Marka olarak tescil edilemeyecek kelimeler/ işaretler nelerdir ?

Marka tescil başvurularında; anlamlı anlamsız kelimeler sayılar işaretler marka olarak seçilebiliyor. Bunun ile birlikte Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) da belirtildiği gibi; vasıf, tür, kalite, ölçü belirten kelimeler (beyaz gömlek, taze simit v.b.) , coğrafi işaretler (zile pekmezi, malatya kayısısı v.b) , dini semboller (kabe, kilise v.b), meslek grupları, toplum ahlakına aykırı ifadeler marka tescili  alamazlar

 

Marka tescilinde ayırt edicilik ne demektir? Marka nasıl ayırt edici olur?

Marka tescil başvurusu yapılacak markanın muadillerinden, rakiplerinden farklı olması , karıştırılmadan aklıda kalıcı olmasıdır ayırt edicilik. Yani müşterinin ürünü veya hizmeti alırken başka bir ürün veya hizmet ile karıştırmadan satın almasıdır. Bir örnek ile açıklayalım. En sevdiğiniz parfümü t-shop, gratis gibi bir mağazadan alırken aynı rafta yanyana duran iki parfümün üzerindeki markaların sizin satın alma algınızı etkilemeyecek kadar birbirinden farklı olması, ayırt edilebilir olması gereklidir. Marka tesciline karar veren uzmanların genel bakış açıcı bu şekildedir.

 

Marka ile Patentin farkı nedir? Marka Tescili ve Patent tescili aynı anlama mı gelir?

Marka Patenti, Marka Patent, Markamın Patenti gibi yanlış kullanımlardan kastedilen aslında Marka Tescilidir. Yani ürün veya hizmetin ismi olarak seçilen kelime, sayı, şekillerin SMK çerçevesinde koruma altına alınmasıdır Marka Tescili.  Patent Tescili ise: bir buluşa konu olabilecek kriterleri taşıyan bir makine, bir cihaz, bir ilaç içeriğinin başvuru sahibi adına tescillenmesidir. Patent tescili size ait olan buluşu, icatı korur. Marka Tescili ürün-hizmetin isimlendirilmesi için ismini korur. Bazen Marka tesciline İsim tescilide denmektedir ki bu da yaygın bir yanlış kullanımdır. Kastedilen yine Marka Tescilidir.

 

Marka tescil başvuru için bir firmaya sahip olmak veya ticari faaliyet gerekir mi?

İlaç  , gıda , boya , kozmetik , asansör üretimi gibi  resmi bir makama ibraz zorunluluğu olan bir sektörde faaliyet göstermiyor iseniz marka tescil başvurusu için ticari faaliyet şartı yoktur. Fakat bunun ile birlikte marka tescili markaya dayalı ticari hakların korunması olduğundan, markanızı kullanmak için ticari bir faaliyet göstermeniz gereklidir. Ayrıca bir marka tescili tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl fasılasız kullanılmamış ise SMK’ya göre hükümsüzdür. Marka Tescilinizin hükümsüz olmaması için ticari kullanımını tescil tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde yapmanız gerekmektedir. Fakat marka tescil başvuru için ticari faaliyet şart değildir. Daha sonra kullanmak üzere Marka tescilinizi alabilirsiniz.

 

Markayı şahsıma veya şirket üzerine alsam avantajı/dezavantajı neler olabilir?

Yukarıda, dördüncü maddede belirtilen bir sektörde faaliyet göstermiyor iseniz, marka tescili başvurusunu şahsınız veya ortağı olduğunuz firma adına almakta avantaj/dezavantaj olarak bir farklılık yoktur. Bunun ile birlikte marka tescilini şahsınız adına aldı iseniz; firmanıza kullanım için lisans verdiğinize dair sözleşme yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece markanın 5 yıl fasılasız kullanılmamasına bağlı hükümsüzlük haline düşmesinden korunmuş olursunuz.

 

Marka Tescili Alınmış Olan Bir Markayı 3. Kişilere Nasıl kullandırabiliriz?

Marka tesciline sahip bir markayı üçüncü kişilerin ticari olarak kullanmasına izin verilmesine lisans adı verilir.  Tarafların karşılıklı imzaladığı lisans sözleşmesi ile markanın 3.ncü kişiler tarafından hangi şartlarda kullanılacağı yani lisansın içeriği belirtilir. Bahsedilen sözleşmenin noter onaylı olması ve Türk Patent ve Marka Kurumunda (TPMK), ilgili markanın siciline işlenmesi, marka tescil sahibinin ve lisans verilen tarafların haklarını korumak için zorunluluk olmasa da ticari gereklilik ve Lider Patent olarak bizim tavsiyemizdir.

 

Neden Vekil Bir Firma ile Çalışmalıyım?

Marka tescil başvuruları sadece başvurudan ve bir bekleme süresinden ibaret değildir. Tescil başvurusu düşünülen markanın, öncelikle tescil edilebilirlik analizinin yapılması gereklidir. Bu analizde, sadece fonetik benzerlik araştırması yapan bir marka araştırma- analizi programı ile olabilir.

Ayrıca ortalama 6-8 ay süren marka tescil başvuru sürecinde Türk Patent ve Marka Kurumunun gönderdiği süreli evraklar olmaktadır. Süresi içinde gerekli cevap verilmez, aksiyon alınmaz ise marka tescil süreci olumsuz sonuçlanır.

Diğer bir konuda marka tescil başvurularının, marka bülteninde yayınlanması ile üçüncü kişilerden gelen itirazın takibi ve söz konusu itiraza gerekli hukuki savunmanın yapılmasının önemidir. Bahsedilen savunma mutlaka Sınai Mülkiyet Kanunu ve ilgili yönetmeliğe hakim bir vekil tarafından yapılmalıdır. Aksi durumda marka tescil başvurusu akim kalabilir ve/veya bunun kötü ticari kayıpları yaşanabilir.

Yukarıda bahsedilen kapsamlı marka araştırmasının yapılması, tüm sürecin titizlikle takip edilmesi ve olası bir rakip firma itirazında sağlam bir savunmanın yapılması BİR VEKİL FİRMA ile çalışmanız için temel fayda ve gerekliliklerden sadece birkaçıdır.

 

Marka tescil başvurusunda birden fazla hak sahibi olabilir mi?

Marka Tescil Başvuruları Şahıs veya Tüzel kişi (firma) olarak yapılabilir. Başvuru sahip(ler)i  ister şahıs ister ise firma olsun birden fazla başvuru sahibi aynı marka için başvuru yapabilir. İki veya daha fazla firma olarak, iki veya daha fazla şahıs olarak , Şahıs-Firma olarak marka tescil başvurusunu yapabilirler. Tüm başvuru sahipleri aksini belirtmedikleri sürece eşit hakka sahip olacaklardır.  Başvuru esnasında talpe edilirse ise başvuru hak oranları farklı olabiliri  (%51’e % 49 gibi)

 

Marka tescilini her yıl yenilemek gerekir mi? Her yıl yatırılan bir ücret var mı? 5 yıllık yenileme olabilir mi?

Hayır marka tescilini her yıl yenilemek gerekmez. Marka tescil başvurusu belge ile sonuçlandıktan sonra 10 yıl boyunca tescil sahibine aittir ve 10 yılının sonuna kadar yenileme ile alakalı bir ücret ödemesi söz konusu değildir. Yenileme periyodu 10 yıldır.  5 yıllık veya farklı bir periyod için daha az rakam ödeyerek yenileme gibi bir alternatif yoktur.

İlginizi Çekebilir: Marka Tescil Başvurularında Merak Edilenler-2

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım Tescilinde Lahey Sistemi

Tasarım ve buluşların korunması, günümüzde oldukça önemli bir konudur. Ne yazık ki, birçok tasarım veya buluş sıklıkla taklit edilmekte ve hatta...

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış Marka Nedir?

Tanınmış marka olmak halk tarafından markanın önemsenmesi ve dikkat çekmesi anlamına gelmektedir. Tanınmış markaya olan güven daha fazla olduğu için...