Marka tescil herhangi bir markaya konu olmuş kelime grubunun ya da işaretin ayırt ediciliğinin sağlanması denilmektedir. Bu ayırt edicilik ise markayı bulmuş olan kişinin, bulduğu fikri bir markaya dönüştürmesine hak olarak verilir.
Marka Tescili Nedir?
Belli bir ürünün farkını gösteren kelime, işaret ya da kelime grubuna marka denilmektedir. Kelimenin ya da bir işaretin marka haline gelebilmesi için en önemli özellikte onun ayırt edici olmasıdır. Bir kelimenin ya da bir işaretin markaya dönüşebilmesi için kendi türünün diğer örneklerinden daha farklı olması gerekmektedir. Markalar yasal bir şekilde kontrol altına alınmaktadır. Bu sayede marka sahibi de kendi markasının izinsiz kullanılmasını korumuş olur. Bu uygulamaya ise marka tescili denilmektedir.
Marka Tescili Ne İşe Yaramaktadır?
Marka, farklı bir fikrin temellerinin atıldığı en önemli unsurlardan biri olarak bilinir. Marka tescili de bu fikrin; işaretinin, kelimenin, icadın markalaşmasındaki en önemli noktalardan biridir. Kötü niyetli kişilerin girişimlerini önlemek için, taklitlerin olmaması ya da çalma gibi işlemlerinin olmaması için marka tescili gerekmektedir. Böylece bir işletmenin ve marka sahibinin haksız bir şekilde fikirlerinin çalınması önlenebilir. Aynı zamanda marka tescili, kişilerin fikirlerini koruyan bir belgelendirme işlemidir.
Marka Tescili Belgesi Nasıl Alınır?
Marka tescil belgesi almak isteyenler belirli belgeleri tamamlaması gerekir. Tescil belgesi için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir;
- İlk olarak markanın tescili için geniş çaplı bir araştırma yapılır. Farklı markalarla herhangi bir benzerliği var mı yok mu diye detaylı araştırılmalıdır. Eğer marka tescili edilebilecek bir durumda ise marka dosyası hazırlanmalıdır.
- Eğer tescilli bir durumda değilse ve farklı markalarda benzerlik var ise bu süreçte farklı fikirler ve önerilerle değiştirilmesi gerekmektedir.
- Daha sonra Türk Patent ve Marka kurumuna tescil için başvuruda bulunulması gerekmektedir.
- Herhangi bir olumsuz sonuç da ise karara itiraz edilmelidir. Olumsuz sonuçlar için markaya yöneltilebilecek itiraz savunmaları hazırlanmalıdır.
- Tescil işlemleri onaylanması için gereken süre içerisinde tescil yapmak için ücret ödenmelidir.
- Türk Patent ve Marka Kurumu içerisinde gerekli olan tüm belgeler kişiye gönderilir. Bununla birlikte gerekli bilgilerin hepsi de tamamlıdır.
- Marka tescili belgesi alabilmek için uzmanlar tarafından çeşitli değerlendirmelerin olabileceği bir aşamaya girilir. Bu değerlendirme aşaması ise genelde 10 ay ya da 12 ay arasında sonuçlanmaktadır. Bunun üzerine de marka tescil belgesinin verilip verilmeyeceği bildirilir.
Tescil Belgesi İçin Gereken Evraklar
Marka tescil belgesi alabilmek için gerekli bazı evrakların eksiksiz bir şekilde toparlanması gerekir. Tescil için gerekli evraklar şu şekilde sıralanmıştır;
- Markayı tescil etmek isteyen marka sahibine ait tüm kişisel bilgileri içeren bir sözleşmenin hazırlanması gerekir.
- Tescil işlemi bir kişinin adına yapılacak ise o kişinin ismi, soy ismi, adresi ve telefon numarası bilgilerinin bulunduğu bir belge hazırlanmalıdır.
- Eğer tescil işlemi bir kurum ya da şirket adına yapılacaksa o kurumun adresi, ticaret unvanı, vergi numarası ve telefon numarası bilgilerini içeren bir doküman sunulmalıdır.
- Noter onayını gerektirmeyecek bir vekâletname hazırlanmalıdır.
- Eğer markanın logosu varsa, renkli bir kâğıt üzerinden evraklar içerisine konulmalıdır.
- Başvuru yapılırken belli bir ücret ödenmelidir ve bu ücretin yapıldığına dair bir belge ya da dekont da marka tescil belgesi almak için gerekli evraklar arasında yer almalıdır.
Tescil İşlemleri Ne Kadar Sürüyor?
Marka tescil için gereken tüm evraklar eksiksiz bir şekilde toparlandıktan sonra başvurulduğu zaman belge alımı ortalama 2 ay ile 11 ay arasında belge verilir. Eğer bu süreçte herhangi bir itiraz olursa bu süre biraz uzayabilir. Marka hakkında yeni düzenlemeler yapıldığı zaman yeniden süre için değişiklik olur. İlk adımı atmanız adına Marka tescili için ilk adım yazımıza göz atabilirsiniz.
Marka Tescili Sorgulama Nereden Yapılır?
Marka tescil sorgulama, gerekli belgeler ile kişinin kendi markasının tescili yapılmadan önce bakmak önemlidir. Marka tescil sorgulamada farklı markalarla ilgili herhangi bir benzerlik olup olmadığı sorgulanır. Bununla birlikte markasını sorgularken ya da marka tescil belgesi alınırken itiraz olmaması ve belge alım sürecinin uzamaması için tescil sorgulama gereklidir.
Marka tescil sorgulama yapmak isteyen kişiler online olarak internet üzerinden sorgulama yapabilir. Türk Patent ve Marka Kurumu, tescil sorguluma için yarattığı site üzerinden bu işlemi tamamlamak çok kolaydır. Buradan markaya ait ve kişinin kendisine ait belli sorular sorulmaktadır. Markayı tespit edebilmek için bu maddelerin tamamlanması gerekir. Cevabı bilinmeyen kutucuklar doldurulmak zorunda olmasa da markanın sorgulanması için genel olarak bilgilerin doldurulması zorunludur.
Marka tescil sorgulama işlemleri için bazı şirketler de hizmet vermektedir. Bu şirketlere ulaşarak daha profesyonel bir şekilde sorgulama yapmak mümkündür. Bununla birlikte marka tescil evrakı alma işlemlerinde, marka tescil yaptırma işlemlerinde de bu firmalarla iletişime geçilebilir. Daha profesyonel bir işlem sürecine girilmesi gerektiği için bu işin uzmanı olan insanlardan da destek almak gerekebilir.
Marka Tescili Koruması Kaç Sene Sürer?
Marka tescil başvurusu yapıldıktan sonra adım adım tüm adımlar geçildikten sonra ve belge alındıktan sonra 10 sene bu tescil belgesi geçerli olacaktır. Burada başvuru tarihi temel alınmaktadır. Kişiler ya da kurumlar kendi markalarını 10 sene koruyabilir. 10 sene bittikten sonra yeniden başvuru yapılarak marka tescil koruması 10 sene daha uzatılabilir. Bu tescilin yenilenmesi her zaman gereklidir. Aksi takdirde işletmeler ya da kişiler markaları hakkında hiçbir şekilde hak iddia edemez.
Marka Tescil Ücreti Ne Kadardır?
Marka tescili yaptırılırken ödenmesi gereken ücret, markanın hizmet sınıf türüne ve mal sınıf türüne göre değişir. Bu sebeple kesin bir ücret belirtmek doğru olmayacaktır. Markaların farklı sınıf taleplerine göre ve özel durumlarına göre de marka tescil ücreti değişebilir. Bu konu hakkında uzman olan kişilerden ayrıntılı bir şekilde bilgi alınarak ücret için net bir şey söylenebilir.
Marka Tescili Yaptırmanın Faydaları
Marka tescil başvurusu yaptırmanın birden fazla faydası vardır. Tescil yaptıran bir işletme ya da kişinin elinde aşağıda sıralanmış haklar bulunur;
- Sunulan markanın fikirleri bir başkası tarafından izinsiz kullanılmasını ya da çalınmasını önlemektedir.
- Sahip olunan markanın getirdiği tüm yasal haklar tamamen marka tescili yaptıran kişinin elinde bulunur. Bu haklar markayı korur.
- Haksız bir rekabet oluştuğu zaman marka tescil belgesi sayesinde haklar korunur.
- Marka tescili yaptıranlar yasal bir güvence içerisinde dünya çapında ya da ülkesinde markasını tanıtabilir.
- Markanın izinsiz kullanımı ya da taklit edilmesi gibi durumlarda yasal yollara başvurma hakkı bulunur.
- Marka tescili alan kişi bir süre sonra farklı bir kişiye ya da kuruluşa markasını devrederek ekstra bir gelir elde edebilir.
- Marka tescil başvurusu yaptırmanın bir diğer faydası da işletmenin ya da markanın ekonomik zararının ya da itibar kaybının engellenmesidir.
- Paydaşlarına güven vermesinin yanında işletme adını da güçlendirir.
- Olumsuz herhangi bir saldırı ile karşılaşıldığında yasal güvenlik koruması oluşturulabilir.
- Marka miras yolu ile ailesine bırakarak devamlılığı da sağlana bilir.
İlginizi Çekebilir: Marka Tescil Korumasının Devamlılığı Nasıl Sağlanır?